10 исторически комунистически общества: таборитите

Ян Хус (1371 – 1415) е проповедник, философ и идеолог на чешката Реформация. Той се обявява срещу тогавашните порядки в католическата църква и посочва царящият социален и икономически хаос в Бохемия като предвестник на идването на Антихриста. Църквата от своя страна го обявява за еретик и го изгаря на клада. След смъртта му неговите последователи хуситите се разделят на две течения. Утраквистите са умереното крило, докато таборитите са екстремистите.

Названието „таборити“ идва от град Табор, основан от това движение. Тези вярващи изграждат утопично общество на базата на принципа „нито мое, нито твое“ като отрицание на частната собственост. Няма никакви данъци, всички са равни. Освен това таборитите отделят голямо внимание на образованието.

Тази утопия обаче не е оставена да съществува в мир. Католическата църква подема кръстоносен поход срещу Табор, хусистките войни продължават с години. Сред самите таборити се появява разделение. Фракцията адамити вярва, че са безгрешни и са се завърнали към невинността на Рая. Проповядват свободна любов, за тях бракът е грях. Всички свои ритуали провеждат чисто голи, освен това и в ежедневието си често са голи. Останалите таборити вземат мерки против тази фракция през 1421.

Освен това битките срещу католиците и утраквистите носят значителна плячка, което от своя страна води до появата на алчност и завист. Появяват се по-богати и по-бедни таборити. Идиличното равенство ерозира, по-богатите все по-малко желаят да споделят с по-бедните.

В крайна сметка католиците се съюзяват с утраквистите и нанасят решително поражение на таборитите през 1434. Така приключва този утопичен експеримент.

Източник

073

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s