10 исторически комунистически общества: зандиките

Зандиките са течение в зороастризма съществувало в средата на 5 век в Персия. То е било предвождано от духовника Маздак, който е призовавал за равенство и социална справедливост. В проповедите си той е разказвал, че Бог е искал материалните блага да се споделят по равно. Но след като това в момента не е така, Маздак е твърдял, че е необходимо да се обират богатите и да се дава на бедните, за да се изравни богатството. Зандиките правили точно това – нападали складовете и раздавали храната на бедните.

Други точки от учението на Маздак включвали разделяне на по-малки части на големите владения, налагане на забрана за трупане на богатства, премахване на класовото разделение. Него го обвиняват, че е проповядвал жените да са общи, но вероятно това е клевета разпространявана от враговете му. Той всъщност е бил против полигамията и затварянето на жените в хареми. В общността на зандиките жените са били равноправни на мъжете.

Това религиозно течение е унищожено с вероломство. Управниците на Персия канят Маздак и последователите му в столицата на религиозен дебат. Когато те пристигат, всички са избити.

Източник

063

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s