Военен преврат в Судан свали Омар ал-Башир

Рано тази сутрин военните в Судан свалиха от власт дългогодишният президент на страната Омар ал-Башир. Това се случва след месеци на граждански протести и десетки жертви.

Източник

D32uXLJWkAAHz3h

За жалост висшият военен, който бе определен да замени Башир, е не по-малко отговорен за зверствата срещу гражданите на Судан отколкото самият бивш президент. Изглежда военните се опитват да подменят един диктатор с друг и да хвърлят малко прах в очите на протестиращите. Именно затова хората отказват да спрат със своите протести. Въпреки това отстраняването на Омар пак е крачка напред. Духът на арабската пролет е жив! Нека си припомним кои диктатори си заминаха и кога.

Зин ал Абидин бен Али, Тунис – свален от власт през 2011 и прогонен от страната. Днес живее в изгнание. Властва в продължение на 24 години.

Муамар Кадафи, Либия – застрелян като куче през 2011. Цели 42 години управлява страната.

Хосни Мубарак, Египет – свален и арестуван през 2011. Прекарва няколко години в затвора. През 2017 е пуснат на свобода заради влошено здраве. Управлява 30 години.

Блез Компаоре, Буркина Фасо – напуска страната през 2014 усетил, че протестите ще победят. Днес живее в изгнание. Властва 27 години.

Яйя Джаме, Гамбия – победен на избори през 2016, напуска страната преди да бъде съден за престъпленията си. 13 години на власт.

Робърт Мугабе, Зимбабве – свален от своите собствени съпартийци през 2017. 30 години на власт.

Али Абдула Салех, Йемен – застрелян през 2017 от своите нови съюзници хутите, с които се опитваше да се върне на власт. 33 години на власт.

Абделазиз Бутефлика, Алжир – преди две седмици подаде оставка след масови протести. 20 години на власт.

Сега добавяме и Омар ал-Башир, Судан – свален днес, 11 април 2019 с военен преврат след месеци на граждански протести. 30 години на власт.

Кой ли ще е следващият и дали арабската пролет няма да стане глобална пролет?

Интересно, че на тази снимка всички от първия ред вече са аут:

D32oicsXkAAqqw7

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s