„Прътът на Бога“ – космическото оръжие на САЩ

През далечната 1967 година 107 държави подписват международен договор, който забранява ядрени, биологични и химически оръжия да се разполагат в околоземна орбита. Не е включен един от най-простите типове оръжия, познат на човечеството от незапомнени времена. Кой би си помислил, че някой ще се сети да го използва от космоса. Става въпрос за кинетичните оръжия, разчитащи на своята тежест, набраната скорост и гравитацията за нанасяне на огромни поражения. Принципът на който действат катапултите – изхвърляш голяма каменна топка и набраната скорост прави удара почти като взрив от експлозив.

Мислите си, че катапултите са останали в Средновековието? Те може и да са, но се оказва, че базовият принцип е бил широко използван по време на Виетнамската война от американците. Те са имали бомби наречени „мързеливи кучета“. Това не са нищо повече от метални парчета дълги около 2 инча (5 сантиметра) и оформени като бомби. Никакъв експлозив нямат!

84c75baf72fe43a2b7fc76d98179a3ec

САЩ са пускали наведнъж стотици от тези „мързеливи кучета“ от поне километър височина. Те са се ускорявали от земната гравитация и са можели да пробият 20-сантиметрови бетонни плочи.

Както казват, всичко „ново“ е базирано на нещо старо. САЩ решават да приложат същата идея използвана във Виетнам и в космоса. Вместо обаче стотици малки къса желязо, в космическото оръжие познато като „пръта на бога“ имаме само няколко пръта дълги 6 метра и широки 30 сантиметра. Пуснат от земна орбита, един такъв прът ще достигне скорост 10 пъти по-голяма от скоростта на звука. Тази метална пръчка ще проникне на десетки метри дълбоко в земята – способна е да унищожава подземни бункери. Освен това при самият сблъсък с повърхността ще се получи експлозия равняваща се на атомната, само че няма да има радиация. Целта ще е поразена 15 минути след като прътът е пуснат от сателита.

59b14d4745e2381f008b49c7-640-750

До колкото разбирам това космическо оръжие е останало само на ниво концепция и никога не е създадено реално. Самият прът не е проблем да се произведе, нито сателитът, който да го изстрелва. Проблемът е, сумата, която се изисква, за да се изпрати една такава голяма тежест в космоса. Само извеждането на един прът в околоземна орбита би струвало 230 милиона долара! Именно това е спряло американците. А може би само така ни казват? Може би над главите ни лети сателит носещ метални пръти готови всеки момент да бъдат пуснати в действие. Това е плашещо! Стават технически аварии, ами ако металната пръчка сама се отдели и полети към Земята?

Източник

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s